fallback

Експанзията на ЧЕЗ в Източна Европа може да се окаже неприятна авантюра

Амбициите на чешката компания да бъде регионален играч се провалят, след като за два месеца две държави правят стъпки да отнемат лицензиите

09:30 | 28.02.13 г. 12

Планът на ЧЕЗ да стане основен регионален играч сред източноевропейските енергийни компании се проваля, след като втора страна за три месеца предприе стъпки за отнемане на лиценза на чешката компания, пише Bloomberg.

Българският енергиен регулатор започна миналата седмица процедура, с която да се отнеме правото на чешката енергийна компания да осъществява дейност чрез електроразпределителното си мрежа, след като високите сметки за ток предизвикаха протести сред населението, които пък свалиха правителството на балканската страна.

Днес се очаква ЧЕЗ да представи годишния си финансов отчет. От началото на годината акциите на ЧЕЗ поевтиняват с 11 %, което е два пъти повече от спада на основния борсов индекс в Прага. Вчера на борсата в Чехия акциите на ЧЕЗ поевтиняха с 1,7 на сто до 597 крони. В момента книжата на дружеството са на най-ниската си цена от 2008 година насам.

България представлява около 1,5% от оперативната печалба на ЧЕЗ и загубата може да намали с около 20 крони цената на акция, според оценки на Erste Bank AG. Компанията съобщи миналата седмица, че е инвестирала около 12,8 милиарда крони (655 милиона долара), откакто е влязла в страната през 2005 година и досега е получила обратно 4,8 милиарда крони в дивиденти.

Бурните събития в България се случват само седмици, след като властите в Албания иззеха активите на ЧЕЗ и изгониха компанията от страната. Двата случая показват, че ЧЕЗ е подценил опасностите от инвестирането в една от най-бедните части на Европа, посочват анализатори и инвеститори.

"Много инвеститори дори още не са проумели принудителното излизане на ЧЕЗ от Албания, а ето че вече са изправени пред българската криза," посочи Ярослав Вибирал, анализатор в чешката банка CSOB.

"Това е важно предупреждения за цялата инвестиционна общност," отбеляза той.

Българският премиер Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари на фона на яростни протести, след като българите излязоха на улиците да протестират срещу неочаквания скок на цените на електроенергията. Повишението бе предизвикано от студената зима и забавяне в отчитането на потребената енергия.

Повечето български домакинства използват електроенергия за отопление.

"Средното българско домакинство харчи около 95 евро (124 долара) месечно за електричество," според Георги Атанасов, електротехник от североизточния град Силистра.

Средният доход в България, най-бедната страна член на ЕС, е около 360 евро месечно миналата година.

"Хората бяха изключително ядосани, когато получиха последните си сметки за ток, посочи Атанасов в телефонно интервю. "Някои семейства трябваше да платят двойно повече, отколкото обикновено. Просто не могат да си го позволят."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
fallback