fallback

Кипър отложи гласуването за данъка върху депозитите

Банките в страната остават затворени, очаква се дейността им да се възобнови след решението на парламента

14:17 | 18.03.13 г. 11
Автор - снимка
Създател

Заседанието на кипърския парламент, на което трябва да се обсъди и гласува законопроекта за облагане на депозитите, се отлага за утре, съобщава електронното издание на кипърският гръцки вестник "Филелефтерос". Заседанието е насрочено за 18 ч.

Председателят на парламента Янакис Омиру съобщи, че ще се обсъждат промени в законопроекта, който ще внесе правителството.

Според информация на държавната телевизия РИК всички политически партии смятат, че е нужно време, за да проучат фактите.

По-рано днес президентът Никос Анастасиадис информира членовете на парламента при закрити врати. Очаква се централната банка да реши за спиране на банковата дейност утре като не е изключено мярката да остане и в сила до приключването на работата на парламента.

Днес парламентът трябваше да гласува мярката, която е условие за отпускане на спасителна международна помощ за Кипър в размер на 10 милиарда евро. Решението беше взето на извънредно заседание на финансовите министри от еврозоната в петък. Очаква се от облагането на депозитите да бъдат събрани 6 милиарда евро.

Изданието цитира информация в медиите, според която правителството на Анастасиадис обмисля алтернативни сценарии. Те предвиждат намаляване на данъка върху депозитите под 100 хиляди евро от 6,75 на сто на 3 на сто и увеличаване на данъка за сумите над 100 хиляди на 10 на сто. За депозити над 500 хиляди се предлага данък от 12,5 на сто.

Партиите предлагат малките депозити до 20-25 хиляди евро да не бъдат облагани с данък, посочва "Филелефтерос". 

Асошиейтед прес съобщава, че полицията е обградила сградата на парламента, за да предотврати възможността протестиращи да достигнат институцията и да прекъснат работата й. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
fallback