IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важно кипърските банки да останат затворени

Облигационните пазари остават спокойни, което означава, че инвеститорите не очакват разпространение на кризата

11:21 | 26.03.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майка с малко дете просят в центъра на Никозия.<em> Снимка: Getty Images News</em></p>

Майка с малко дете просят в центъра на Никозия. Снимка: Getty Images News

Решението кипърските банки да останат затворени още няколко дни, въпреки че страната постигна споразумение с кредиторите си малко преди изтичането на крайния срок в понеделник, може да се приеме като знак за продължаваща несигурност. Според повечето анализатори обаче мярката ще помогне за възстановяването на доверието на инвеститорите, пише CNBC.

Кипърските банки ще останат затворени до четвъртък, за да бъде предотвратена евентуална банкова паника. Според икономисти това е знак, че властите полагат всички усилия, за да приложат мерките за стабилизиране на банковата система.

„Хората, които имат пари в банките, искат те да бъдат отворени. Много по-важно от гледна точка на глобалната финансова стабилност е обаче всичко да бъде направено правилно“, казва Стив Брис, главен инвестиционен стратег на  Standard Chartered Bank в Сингапур.

В понеделник сутринта беше постигната сделка за спасяването на Кипър, която обаче включва тежки загуби за притежателите на депозити над 100 хил. евро. Дори след като банките бъдат отворени в четвъртък, върху тях ще бъдат наложени капиталови контроли.

Брис допълва, че доходността по облигациите на страните от периферията на еврозоната като Испания и Италия не се е повишила рязко, което означава, че инвеститорите не очакват разпространение на кризата извън Кипър.

„В понеделник пазарите леко се отдръпнаха, но облигациите на страните от периферията на еврозоната останаха стабилни и според мен в крайна сметка това, че банките останаха затворени ще се окаже положително“, коментира Брис. „Все пак трябва да видим какво ще се случи през следващите няколко дни“.

„Кипърските банки са затворени от 16-ти март и това вече е доста дълъг период“, казва Ед Понси, изпълнителен директор на  Barchetta Capital Management в Ню Йорк. „Това е поредният знак, че Дислеблум и европейските министри още не са готови да признаят какво се случва“, допълва Понси, визирайки коментарите на президента на Еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Диселблум.

Първоначално Диселблум заяви, че спасителната програма за Кипър, която беше договорена в понеделник сутринта, представлява модел за разрешаване на бъдещи банкови кризи в еврозоната. В последствие той направи второ изявление, според което „програмите за макроикономически корекции са моделирани специално за всяка една ситуация и че модели за подобни спасителни програми не биха могли да съществуват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
"Защо е важно кипърските банки да останат затворени?"Защото се оказаха празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Само питам, а кои пари изобщо са обезпечени с нещо? И какво е нещото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kanartikin
преди 11 години
Хм, ами то, с тези книжни прясно напечатани и без никакво обезпечение пари, каква е разликата с компенсаторките.... те са си едно и също.И в двата случая, не се знае какво и до колко компенсират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
g5kov
преди 11 години
Крайно подвеждащо е насажданото мнение от българските медии за ситуацията в Кипър, особено пък сравнявана с тоталната родна разруха и мизерия. Да, в Кипър ще пострадат и свият финансово и икономически, но в кипърците са под 1 млн. население, много от тях повече от добре подсигурени имотно и финансово, с образование от престижни университети от САЩ и Великобритания, натрупани сериозни лични активи в други държави. Местни фирми работят с клиенти от богатите страни в Близкия Изток, Персийския залив, Африка и Далечния Изток, Европа и Русия. Да, рухва банковата система и това ще погуби много местни бизнеси, рухва и пазара на недвижимости, но остава всичко останало. В Кипър има дух на единство и подкрепа, имат преуспели бизнес лидери по цял свят. Това насаждано в България жалеене е само, за оправдание на родни несгоди и провали. Просяците снимани не са кипърци, а внесени организирано представители на малцинства от Балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ти би ли приел риска да ти изплащат заплатата в компенсаторки за "известно време докато се поуспокоят нещата" при положение че не си много сигурен кой би ги приел като разплащателно средство а на врата ти тежат сметки за ток, храна, вода, кредити за обучение и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
hemilio
преди 11 години
Защо е важно кипърските банки да останат затворени?Ами за да не останат празни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
qwas
преди 11 години
След като така и така банките са затворени, не може ли да се измисли някаква схема с компенсаторки, за компенсиране на депозитите на хората?Така няма да има сътресения, и хем агнето цяло, хем вълка сит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още