IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch заплаши Кипър с понижение на рейтинга

Правителството в Никозия ще анализира дали големи суми не са били прехвърлени в чужбина, докато банките са били затворени

08:38 | 27.03.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Fitch заплаши Кипър с понижение на рейтинга

След като Кипър постигна споразумение с международните си партньори за спасителна помощ, рейтинговата агенция Fitch заплаши да понижи кредитния рейтинг на страната. Досегашният рейтинг „B“ ще бъде поставен на по-строг мониторинг (Rating Watch Negative) заради болния банков сектор, съобщават от агенцията. Fitch обаче оценява Кипър по-позитивно, отколкото Standard & Poor's ("CCC") и Moody's ("Caa3").

 Провалилата се кипърска банкова система е причина агенцията да вземе решение да постави рейтинга под наблюдение с цел понижаване, посочват от Fitch. Проблемите в банковия сектор ще имат негативно въздействие върху националната икономика, а оттам и върху публичните финанси, допълват от агенцията.

Fitch обаче оценява положително договорената с международните донори програма. Помощният пакет от 10 млрд. евро ще подобри ликвидността на страната, а в дългосрочен план – и перспективите за кредитния рейтинг, подчертават от агенцията.

Участието на клиентите на банките, а не на държавата, в плана за преструктуриране, също се оценява  положително. Дали всъщност ще се стигне до понижаване на рейтинга зависи от детайлите на договорената с Тройката (ЕЦБ, ЕС и МВФ) програма. Решаващият момент е желанието на кипърските власти за осъществяването на реформи.

Инвеститорите в Кипър са теглили пари в големи мащаби, преди преди да бъде взето решение банките да бъдат затворени. Председателят на парламента в Кипър Янакис Омиру ще разгледа подозренията, че е имало необичайно високи парични преводи към чужбина, както и твърде високи тегления на пари в брой на гишета. 

 Според информация на германската агенция Dpa Омиру е изискал списък на транзакциите през последните седмици. Също така правителството в Никозия ще анализира  дали големи суми не са били прехвърлени в чужбина, докато банките са били затворени, а онлайн банкирането - прекратено. Ще се проверяват паричните трансфери и на висшите чиновници. Банките ще бъдат отворени в четвъртък, след почти две седмици пауза, а правителството се опасява от хаос.

 Детайлите за капиталовите ограничения, с които Кипър иска да избегне масирани тегления на пари след отварянето на банките, остават неясни. Очаква се те да важат няколко седмици, а на клиентите на банките да им бъде позволено да теглят само определени суми на ден и месец. Лимитът за теглене от банкомати в неделя, в зависимост от банката, намаляваше до 100-120 евро.

Отварянето на кипърските банки е било отложено заради разногласия между Европейската централна банка и Европейската комисия, съобщи говорителката на кипърската централна банка Алики Стилияну. Правителството се е нуждаело от време, за да внедри контролните системи за капиталовия поток. Първоначално банките трябваше да отворят във вторник след десетдневна пауза.

Като част от спасителния пакет богатите инвеститори в Кипър може да загубят около 40% от инвестициите си във влогове и с това да допринесат за възстановяването на банковия сектор. Финансовият министър Михалис Сарис нарече пред британското радио Би Би Си това „реалистичен порядък“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
всички междубанкови споразумения, както и такива по дела + законодателни промени са все камъни хвърлени в дадената градинка от поне 4г => ти какво очакваш, да прелее ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Ок смазаха офшорната зона Кипър. Напляскахме руснаците. Ами айде така и така са почнали да вземат да смажат и другата офшорка - Швейцария, нищо че не в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
"това" спокойствие отдавна е унищожено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
studioaa
преди 11 години
Всичко това се прави от спекулантите зад океана, а не от тези в Европа. Те ще бъдат най-печеливши, ако еврозоната затъне, защото Швейцария е твърде малка, за да поеме всички капитали, но САЩ може да го направи. Цялата работа е всичките едри капитали да се насочат към САЩ и глупаците от Европарламента, Еврокомисията и най-вече Бундестага съзнателно или не им помагат да осъществят това си намерение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
спекулантите в Европа сега ще печелят много един слух за мерки срещу влоговете и десетки милиарди ще напускат една държава и ще отиват в друга докато се съберат във майката на банките Швейцария защото всеки ще е спокоен че няма да му ги пипат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
И на врага си не пожелавам такива международни партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още