IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's: Кипър може да стане опасен прецедент

Агенцията критикува участието на вложителите в спасението на банковата система

22:55 | 28.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Standard & Poor's: Кипър може да стане опасен прецедент

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) разкритикува въвличането на банковите клиенти в плана за спасяването на кипърските банки. Това обаче няма да има незабавно въздействие върху кредитните рейтинги на европейски банки, обяви S&P в четвъртък. Този подход обаче може да създаде прецедент, който може да намери приложение в бъдещи спасявания. Посягането на влоговете на големи инвеститори, кредитори и собственици на акции е ясна промяна на посоката в сравнение с предишните случаи, смята агенцията, цитирана от Ройтерс.

По този начин S&P се присъедини към критиката на Moody's и Fitch. Другите две големи агенции също критикуваха остро кипърския подход. Критика имаше и към кризисния мениджмънт на европейските политици. 

Необичайният спасителен финансов план за Кипър оказва допълнителен натиск върху някои страни от еврозоната, заплашени от понижаване на рейтингите им и показва също така, че ръководителите от ЕС са надценили способностите си за ограничаване на кризата, предупреди по-рано Moody's,

За объркването при кипърската криза се погрижи първоначално планираното, но в крайна сметка неизпълнено, натоварване на малките спестители. В последствие истински гаф сътвори и шефът на Еврогрупата Йерум Диселблум. Той описа процедурата в Кипър като възможен модел за решаване на бъдещи проблемни случаи, а след това ревизира изказването си със специално съобщение.

S&P очаква „че отделните правителства в еврозоната вероятно ще продължат да подкрепят собствениците на защитени влогове на системно важните банки в страната, ако имат финансовия капацитет за това". Като доказателство за това предположение S&P назова национализацията на холандската финансова група SNS Reaal през февруари. Агенцията няма планове за понижаване на рейтингите на други банки в еврозоната заради събитията в Кипър.

Агенцията не очаква също така да има "извънредни трансгранични спасявания в еврозоната“. Ако все пак в даден момент се появи подобен случай, то вложителите може да си поделят разходите за спасителния план, следвайки прецедента на Кипър, смятат още специалистите на рейтинговата агенция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още