fallback

S&P вещае тежка година за банките в ЦИЕ

Българските банки ще са сред тези, които ще се изправят пред най-големи предизвикателства, се казва в доклад на агенцията

09:32 | 02.04.13 г. 65

За банките в Централна и Източна Европа предстои трудна година, а пред най-сериозни предизвикателства ще се изправят тези в България, Унгария, Словения и Хърватия. Това посочват в свой доклад анализаторите на Standard&Poors’s.

"Банките в региона вероятно ще продължат да страдат от високия дял на лошите кредити и отписването на лоши кредити, слабото търсене на кредити и свиването на маржовете", предупреждават от S&P в доклада, публикуван миналата седмица.

Сред финансовите институции в Централна и Източна Европа се наблюдават големи разлики по отношение на качеството на кредитите. В тази връзка се отличават Чехия, Полша и Словакия, където банките би трябвало да запазят доброто си състояние през тази година.

Банките в Словения, Унгария, България и Хърватия са в по-слаба позиция. „Ние обаче вярваме, че в повечето случаи качеството на кредитите би трябвало да се стабилизира и да спре да се влошава през тази година“, обяснява анализаторът от агенцията Пол Готие.

От S&P посочват като най-уязвими унгарските и словенските банки, като очакванията са за увеличаване на лошите кредити в двете страни.

Като една от причините за отслабване на банковите системи в ЦИЕ от компанията  посочват тяхната свръхзависимост от западноевропейските банки майки за финансиране през последното десетилетие.

Това е бизнес модел, който трябва да бъде променен през следващите две години, тъй като "смятаме, че банковите системи в Централна и Източна Европа ще останат уязвими (към ситуацията в еврозоната) и влошаващата се кредитоспособност на банките от еврозоната", се посочва още в доклада.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback