IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е изпълнила бюджетните си цели за 2012 г., ако не брои помощта за банките

Ако държавната подкрепа за банките се включи в дефицита за 2012 г., той набъбва до 10% от БВП

20:31 | 11.04.13 г. 3
Гърция е изпълнила бюджетните си цели за 2012 г., ако не брои помощта за банките

Бюджетният дефицит на Гърция се е свил до 6% през миналата година от 9,5% през 2011 г., което е в рамките на поставената цел за дефицит до 6,6%, сочат данни на гръцката статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

В тази цифра обаче не се включва държавната подкрепа за банките. Заедно с нея дефицитът набъбва до 19,4 млрд. евро, или 10 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Помощта за банките добавя 4 процентни пункта към дефицита за миналата година, сочат данните на гръцката статистика. Според службата през миналата година чрез гръцкия фонд за стабилизиране на финансовите институции централното правителство е направило капиталови трансфери за 8,43 млрд. евро.

Данните сочат още, че през миналата година първичният бюджетен дефицит, който не включва лихвените разходи, се е слив до 5 на сто. Атина се стреми да постигне първичен бюджетен излишък от 0,3% от БВП през тази година, като това е заложено и във фискалния план за периода 2013 – 2016 г.

Икономиката на Гърция е в рецесия вече шеста година и се очаква през тази година да се свие с още 4,5%, а съкращенията в публичния сектор, както и на заплатите и пенсиите, и въведените по-високи данъци продължават да оказват негативно влияние на потреблението.

Правителството в Атина се надява, че Европейската комисия ще се фокусира върху данните, които не включват държавната подкрепа за банковия сектор. “Страната ще бъде оценявана съобразно данните, в които не се включва помощта за банките”, посочи пред журналисти зам.-финансовият министър на Гърция Христос Стаикурас.

За преструктурирането на банковия сектор, рекапитализирането на жизнеспособните банки и закриването на останалите са предвидени 50 млрд. евро от международната спасителна помощ, припомня информационната агенция.

Според данните на гръцката статистика публичният дълг се е свил до 303,9 млрд. евро през миналата година, което е 159,6% от БВП. За сравнение, през 2011 г. дългът на Гърция беше 170,3% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"Атина се стреми да постигне първичен бюджетен излишък"Ако не се брои дефицита тя вече го е постигнала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Страната ще бъде оценявана съобразно данните, в които НЕ СЕ включва помощта за банките ... чети внимателно. то тва за банките е дълг... ама не баш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Най ми хареса последното изречение, че дългът се бил "свил". Абе то това дълга да не е прани ***, че да се "свива". Дълга или се плаща, или не. Дори ако се съди от останалата част от статията гърците надали са започнали да плащат. С какво плащат, че нещо не можах да разбера? Със свиващата се икономика ли? Икономиката се свива, безработицата расте а те плащат ли плащат! ТаИнствено нещо е това пазарната икономика. Няма да мога да го разбера в тоя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още