IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият транш за Кипър може да бъде изплатен на две части

Безработицата в страната продължава да расте – с 27,7% през април на годишна база

12:03 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Първият транш за Кипър може да бъде изплатен на две части

В понеделник Еврогрупата официално ще одобри отпускането на  първия транш от международната финансова помощ за Кипър, пише кипърският гръцки вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА.

Траншът е на стойност три милиарда евро. Позовавайки се на анонимен източник,  "Филелефтерос" посочва, че министрите от еврозоната ще обсъдят  на 13 май хода на кипърската програма. Първият транш от помощта ще бъде даден на две части. През май се очаква да бъдат отпуснати два милиарда евро, а в края на юли - един милиард. 

Агенция AFX също цитира дипломати от Брюксел, според които помощта ще бъде обсъдена в понеделник. Според решението на кредиторите от април островната държава ще получи 10 млрд. евро от спасителния фонд ESM и още 1 млрд. евро от МВФ.

В същото време Москва е уведомила Никозия за промяна на условията по отпуснатия от нея кредит в размер на 2,5 милиарда евро, което удоволетворява Брюксел.

Основна тема за англоезичния вестник Cyprus Mail пък е изказването на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен пред Европейския парламент. Изданието извежда на преден план твърдението на Рен, че Кипър е закъснял да вземе  мерки срещу кризата, въпреки предупрежденията. 

Според "Политис" това потвърждава мащабно и за момента приглушено раздвижване около въпроса за бързо подновяване на преговорите, което се наблюдава в последните седмици в Брюксел, в други важни европейски столици и Вашингтон и което се очаква  да засили натиска върху Никозия. 

Междувременно стана ясно, че безработицата в страната е нараснала с 27,7 на сто (9 220 жители) през април спрямо същия период на миналата година, съобщи кипърската агенция КНА. Броят на безработните, регистрирани в районните бюра по труда, в последния ден на месец април е достигнал 45 201 души. Спрямо април 2012 г. броят на безработните се е увеличил с  9803 души, като сред най-засегнатите сектори са търговията, строителството и държавната администрация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още