fallback

Без изненада – повечето загубили пари в Кипър са чужденци

Седемдесет на сто от депозитите са на чуждестранни граждани, отчита Кипърската централна банка

14:33 | 09.05.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Повечето от притежателите на депозити, загубили пари от облагането на парите им в Bank of Cyprus, са от чужбина, съобщи днес Кипърската централна банка, цитирана от Ройтерс.

Според банката кипърските граждани не са засегнати толкова тежко, колкото се е очаквало.

"Седемдесет на сто от депозитите бяха на чуждестранни граждани, оставайки кипърските притежатели на депозити и  бизнеса незасегнати", заяви управителят на централната банка Паникос Димитриадис на пресконференция, предава БТА.

В замяна на спасителен заем в размер на 10 милиарда евро от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) Кипър беше принуден да затвори втората по големина банка на острова - Cyprus Popular Bank (позната и под местното й наименование Laiki). Никозия трябваше да преструктурира най-голямата си банка - Банка на Кипър и да наложи загуби за притежателите на депозити над 100 хиляди евро.

Повечето от чуждестранните притежатели на депозити в Кипър традиционно са от Русия, отбелязва Ройтерс.

Според Димитриадис икономическите перспективи пред Никозия през тази година остават неблагоприятни, съобщава кипърското издание Cyprus. Управителят на централната банка открои специално проблема с безработицата и проблемите на бизнеса. По думите на Димитриадис днешната ситуация е резултат от години на грешки и липсата на действия и не може да се поправи за една нощ. 

Всичко за спасяването на Кипър четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
fallback