IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката борса задълбочава срива си*

Банковите акции са сред най-губещите, като секторният индекс спада с 8,4%

16:00 | 11.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Водещият гръцки индекс се понижи с 2,6% до 916,5 пункта в ранния следобед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Водещият гръцки индекс се понижи с 2,6% до 916,5 пункта в ранния следобед. Снимка: Ройтерс

Гръцката борса задълбочи спада си във вторник. Водещият индекс се понижи с 2,6% до 916,5 пункта. В началото на седмицата провалената приватизация на газовата компания DEPA причини значително раздвижване на борсата и срив на фондовия пазар с почти пет процента. Банковите стойности днес се върнаха във фокуса, като секторният индекс се срина с 8,4%, предава Ройтерс.

Книжата на Alpha Bank се котираха с 15% по-ниско в първия работен ден след пускането на новите акции. Чрез издаването им банката набра 457 млн. евро, като търсенето е било с повече от един и половина пъти по-високо от предлагането.

Акциите на Piraeus Bank се търгуваха нормално във вторник, след като в понеделник търговията бе временно преустановена заради срива им. Днес те падат със 7% до 1,58 евро за брой.

Освен това за първи път се търгуваха и правата за планираното увеличение на капитала. Цената на опциите върху акции се сви с близо 85 на сто до шест цента. Периодът на записване изтича на 25-и юни. Piraeus иска да запълни финансова дупка в размер на  7,3 милиарда евро. 

Вчера стана ясно, че търгът за приватизация на гръцката компания DEPA ще бъде проведен отново, съобщи гръцкият заместник-министър на енергетиката, околната среда и климатичните промени Асимакис Папагеоргиу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При изтичането днес на крайния срок нито един от кандидатите за приватизацията на DEPA - руският концерн Газпром и гръцкият консорциум M&M Gas, не внесоха обвързващи оферти. След изтичането на крайния срок за приватизацията на DEPA днес не бяха подадени никакви оферти, а за приватизацията на дъщерната й структура DESFA бе подадена една единствена оферта от Азербайджанската държавна петролна компания, каза още Папагеоргиу.  

В днешния си брой близкият до дипломатическите среди гръцки в. "Катимерини" пише, че Газпром и Синтез са се оттеглили от търга за приватизация на гръцките газови компании по заповед на руския президент Владимир Путин. 

Изданието цитира говорителя на Газпром Сергей Куприянов, който твърди, че руският енергиен гигант е взел това решение, тъй като не е получил необходимите гаранции за финансовото състояние на гръцката газова компания DEPA. Според говорителя поради тези причини Газпром е взела решението да не внася оферта за покупката на компанията. 

Кабинетът Самарас залага на приватизацията на двете гръцки газови компании, тъй като от тях в хазната се очаква да влязат 1,8 млрд. евро, за да бъде компенсирана очртаващата се финансова дупка.

Все пак като компенсация обаче участието на азербайджанската компания СОКАР, която внесе оферта, спасява тръжната процедура за гръцки газов оператор DESFA, като наред с това създава надежди за избора на Трансадриатическия газопровод ТАР, за да може азерското синьо гориво да бъде транзитирано през Гърция до Централна Европа, отбеляза вестникът. 

*Актуално към 14,45 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
След като прокоратурата обяви ББ за невинен в казуса с подслушания разговор (казус толкова елементарен, че би го решил и студент по право в първи курс), забелязах, че Сергей Димитриев започна яко да пикае газ, предлагам да го вържат към Газова Електроцентрала и да печелите яко от евтиния руски газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Здравейте, пазарът се развива динамично, цената на акциите също се променя. Затова и сме писали към колко часа са актуални данните. В момента спадът се е задълбочил до 1,49 евро за акция (- 12,87%)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Opiten1
преди 10 години
Та колко казвате са акциите на Пиреус банк?! Я се стегнете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Opiten1
преди 10 години
Та колко казвате са акциите на Пиреус банк?! Я се стегнете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ами браво на Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Брюксел е дал ясно послание на Газпром, че одобрението на покупката на ДЕПА ще отнеме много време или въобще няма да бъде дадено, поради доминиращата роля на руската компания на европейския пазар. - See more at: http://***.grreporter.info/Patova_situaciya_za_grckata_gazova_kompaniya_privatizaciyata_y_se_otlaga/13771#sthash.iSca3UBr.dpuf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още