IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Богоявленски: Очаква се спад на цените на самолетните билети

Очаква се големите хъбове и възловите летища да въведат нови подобрения, което също ще ускори процеса по редуциране на цените, заяви журналистът

19:47 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
А. Богоявленски: Очаква се спад на цените на самолетните билети

„Цените на самолетните билетите ще тръгнат надолу. Съвсем реално е и таксите също да намалеят. Очаква се големите хъбове и възловите летища да въведат нови подобрения, което също ще ускори процеса по редуциране на цените. В момента таксите представляват около 60% от стойността на билета“, обясни в ефира на Bulgaria On Air журналистът Александър Богоявленски, който от години следи този сектор.

Според него тенденциите на авиопазара говорят, че приоритет през тази година е по-бързото изминаване на разстоянията и постигането на повече икономичност. „Разбира се, потребителите веднага ще усетят иновациите в сектора. За съжаление, в България това ще се случи на доста по-късен етап“, посочи още Богоявленски.

Преговорите в Европейската комисия за окрупняване на така наречените въздушни сектори текат с пълна сила, каза още той. По думите му, в момента самолетите правят много ненужни отклонения, за да спестят преминаването си през повече сектори. „Ако дебатите в Брюксел продължават в този дух, можем съвсем скоро да очакваме да пътуваме по-бързо и по-евтино“, каза още журналистът.

Той допълни, че няма изгледи Airbus и Boeing да бъдат изместени от доминиращите им позиции на авиопазара. Причината е, че останалите играчи са се насочили към сегмента, който обхваща по-малките самолети за къси разстояния.

„На пазара в момента се наблюдава плавно разместване. Съвсем наскоро Airbus изпревари Boeing по брой на продажбите. Държа да отбележа, че това се случи не заради проблемите с Dreamliner-а на Boeing, а защото Airbus е компания, която може да произведе заявеното количество самолети в съответния срок, без едното да е за сметка на другото“, поясни Александър Богоявленски.

Целия разговор може да видите на Bulgaria On Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още