IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch остава предпазлива за Гърция

Рейтинговата агенция продължава да оценява страната с кредитен рейтинг B- със стабилна перспектива

22:47 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch остава предпазлива за Гърция

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди мнението си за кредитоспособността на Гърция. Кредитният рейтинг се запазва на ниво B-, заяви агенцията в Лондон в понеделник.

По този начин рейтингът е със шест нива под т. нар.  „инвестиционен рейтинг“, който описва безопасни форми на инвестиции. Fitch не очаква никаква промяна в рейтингите за следващите дванадесет до 18 месеца. Перспективата остава стабилна.

Гърция била напът да премахне икономическите дисбаланси, се казва в мотивите на агенцията. Решаващо за кредитоспособността обаче е  възстановяване на гръцката икономика. Fitch очаква , че гръцката икономика ще се свие с 4% през 2013 година. През следващата година икономическият спад вероятно ще бъде по-слаб. Според Fitch може да се очаква първичен бюджетен излишък (с изключение на лихвени плащания). Въпреки това все още съществуват редица големи политически опасности за процеса на реформи в страната. Умората от реформи се увеличава и мнозинството на сегашното правителство в Парламента е изложено на риск.

В петък агенция Moody's повиши оценката си за кредитния рейтинг от C  на Caa3. Тази оценка обаче е една стъпка под тези на Fitch и Standard & Poor's. Fitch повиши кредитния рейтинг на Гърция през май от CCC на B-.

Вдигането на рейтинга идва няколко дни, след като ОИСР заяви, че Гърция ще остане в рецесия и през следващата година въпреки съществения напредък във фискалната и икономическата реформи. Организацията очаква спад на Гръцкия БВП през 2014 г. с 0,4%, което обаче е по-оптимистична спрямо предишните прогнози.

Преди седмици „тройката“ кредитори на страната – ЕК, МВФ и ЕЦБ заявиха, че очакват гръцката икономика да се върне към скромен растеж през идната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още