IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър прави нова крачка към обединението

Откритите залежи на природен газ по крайбрежието на острова тласкат процеса, както въглищата и стоманата обединиха Европа през миналия век

10:02 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър прави нова крачка към обединението

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и президентът на признатата само от Турция Севернокипърска турска република Дервиш Ероглу подновяват преговорите за обединяването на острова, съобщават световните агенции.

Двамата ще се срещнат днес в старото летище в буферната зона на ООН в Никозия близо две години след края на последния кръг преговори, посочва theguardian.com.

Скептиците по въпроса с обединението на Кипър вече “точат перата си”, но този път може и да се случи нещо различно – преди десетилетие двете общности се приближиха към преодоляването на различията си и това даде известни надежди, посочва изданието. Залозите в момента са по-високи и далеч надхвърлят мира на Острова на Афродита.

Представители на Анкара, Атина и Никозия смятат, че откритите залежи на природен газ по североизточното крайбрежие на страната са променили тотално играта. Вашингтон, който изигра неочаквано активна роля при подновяването на преговорите за обединението на Кипър, също разбра, че експлоатацията на въглеводородите ще изисква регионалната стабилност не само в Кипър, но и в отношенията между Израел и Турция.

Най-евтиният и най-експедитивен начин за експортиране на газовите резерви ще бъде чрез подводен газопровод за Турция.

Никос Анастасиадис признава, че веднага трябва да започне “усилена работа”. Двете общности не са постигнали споразумение по ключови и трънливи въпроси – за сигурността, собствеността и територията. Кипърските гръцки власти обаче вече говорят за “огромна промяна” в Турция и изразяват увереност, че въглеводородите може би ще насърчат трансграничното сътрудничество така, както въглищата и стоманата обединиха враждуващите някога европейски нации през 50-те години на ХХ век.

Според анализатори премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган би приветствал евентуален успех в преговорите с Кипър в момент, в който правителството му буквално е подпалено от корупционни скандали, а партията му е поставена под безпрецедентен натиск преди предстоящите общински избори.

Умереният Анастасиадис призовава да се даде шанс на мира в ситуация, в която всички печелят. Според него на фона на кризата, която преживява гръцката част на страната, и все по-голямата бедност и изолация, в която изпада турската част на острова, няма по-добър момент за уреждането на въпроса.

“Вярвам, че решение, което да бъде прието от гръцките кипърци, ще създаде стабилност в региона. По-голямо сътрудничество с кипърските турци ще допринесе за по-бърз растеж”, коментира кипърският президент.

И докато финансовата криза несъмнено увеличава натиска върху гръцките кипърци, Анастасиадис се изправя пред трудната задача да убеди твърдолинейните националисти в правотата си. Най-вероятно резултатите от преговорите ще бъдат подложени на национален референдум. За последен път такъв се проведе през 2004 г. и гръцките кипърци отхвърлиха с голямо мнозинство обединението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още