fallback

Крим изправен пред война

Думата разреши на Путин военна интервенция в Украйна, а лидерът на украинската опозиция Виталий Кличко призова за всеобща мобилизация

18:59 | 01.03.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Политическата криза на украинския полуостров Крим заплашва да се превърне във военен конфликт. На извънредно заседание в събота Съветът на федерацията, който е горната камара на руския парламент, с пълно единодушие даде разрешение на президента Владимир Путин да използва руската армия в Украйна. Решението влиза в сила незабавно, предава Ройтерс.

„Ситуацията е необикновена, продължава кризата, заплахата за украинците и нашите граждани. От началото Русия призоваваше всички, гражданското общество, партиите, да изработят политическо решение и разчитахме, че този глас ще бъде чут. Но днес виждаме ,че планът от 21 февруари е провален, завзета е властта, грубо се погазват правата на човека,  преследват се хора по национален и религиозен признак, ужасяваща националистическа реторика от лидерите на Майдана ни убеди, че е невъзможно в тези условия да се спазват правата на рускоезичните и на целия украински народ", заявява председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
fallback