fallback

Кремъл все още няма отговор за украинския газов дълг

Москва заплаши да спре газовите доставки за Киев

20:31 | 13.04.14 г. 42
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин още не е получил отговор на посланието си до европейските ръководители за ситуацията с украинския газов дълг, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин изпрати предложения на ръководителите на европейски страни, купуващи газ от Русия, във връзка с критичната ситуация с дълга на Украйна и възможните последици за транзита на газ за Европа.

В писмото до 18 ръководители на европейски страни, включително 13 членки на ЕС, сред които България и Румъния, Путин заплаши да спре газовите доставки за Украйна, ако Киев не плати дълга си, поставяйки по този начин под заплаха доставките за Европа, както през 2009 г.

Вчера украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" преустанови плащанията на газа от Русия, докато приключат преговорите между двете страни за цената на суровината, съобщи изпълнителният директор на компанията Андрий Коболев.

Припомняме, че по-рано този месец руският газов концерн "Газпром" удвои цената на газа за украинските консуматори от 268 на 485 долара за 1000 куб. м.

"Въпросът за изплащането на дълга е директно свързан със запазването на цените на газа на нивата от първото тримесечие", посочи Коболев в интервю за седмичника "Зеркало недели".

"Не виждаме причина за ревизиране на цената. Смятаме, че цена от около 500 долара е непазарна, несправедлива и неприемлива. Поради това спираме плащанията за периода на преговорите", допълни той. 

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
fallback