fallback

Обама се съмнява, че Русия ще изпълни споразумението от Женева

Американският президент и германският канцлер Меркел призоваха Москва да предприеме незабавни конкретни действия за намаляване на напрежението в Източна Украйна

09:21 | 18.04.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА. 

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението. (БТА) Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
fallback