fallback

"Газпром": "Южен поток" може да приключи в Австрия

Сегашният базов маршрут е изправен пред множество рискове, отчитат от руската компания

20:14 | 22.04.14 г. 21

"Газпром" официално призна, че газопроводът "Южен поток" може да се окаже с крайна точка в Австрия. Това съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на изказване на президента на руския газов монополист Алексей Милер в края на преговорите с австрийските партньори. 

"За да бъде оптимизиран проектът "Южен поток", и отчитайки наличният портфейл от договори на Газпром, ние се съгласихме с предложението на австрийската страна да проучим възможността за строителство на участъка на газопровода в Австрия в рамките на действащото междуправителствено споразумение, паралелно с извършваните работи по строителството на газопровода по територията на Словения", се посочва в съобщение на концерна.

Първоначално газовото хранилище в австрийския град Баумгартен се възприемаше като крайна точка на "Южен поток". Русия и Австрия дори подписаха през 2010 г. междуправителствено споразумение, а упълномощените компании създадоха смесено дружество South Stream Austria GmbH. Само че след като Австрия се съсредоточи върху алтернативния проект Набуко, беше решено "Южен поток" да стигне до севeрната част на Италия през Словения.

Оказа се обаче, че сегашният базов маршрут е изправен пред множество рискове. Ако природният газ влезе в Италия не от Австрия, а от Словения, то той ще се получава вече в друга точка – в Рeтече, а не в Тревизо и това би довело до преразглеждане на договорите. 

При преразглеждане на договорите е предвидена възможността да се обсъждат всякакви промени, не само точките на предаване на природния газ, както иска руската страна, но и на цените, както пък искат купувачите в Европа. Това обаче създава дискомфорт за доставчика, пише БТА.

Изяснено бе и, че във връзка с бюрократични протакания италианският участък на тръбата от словенската граница ще се строи още дълго, а това пък може да провали сроковете в проекта. Трасето на тръбопровода до Италия е 1 470 км при цена 6,6 млрд. евро по цени от 2010 г. Маршрутът до Баумгартен е по-къс – 1 330 км и по-евтин (5,8 млрд. евро). Комбинираният маршрут (1 740 км) с крайни точки в Ретече и Баумгартен струва 6,7 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
fallback