IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Гърция обяви стачката на работниците в енергетиката за незаконна

Работниците вярват, че приватизацията на държавната компания ще доведе до ръст на цените на тока и до намаляване на работните места

10:40 | 05.07.14 г.
<p>
	Заради стачката беше блокирана работата на десетки електроцентрали. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заради стачката беше блокирана работата на десетки електроцентрали. Снимка: Ройтерс

Съдът в Гърция обяви стачката на работниците в държавната електрическа компания за незаконна, съобщава АП. Съдът препоръчвана работниците да се върнат на работните си места, в противен случай може да се стигне до гражданска мобилизация.

Работниците в най-големия производител на ток в южната ни съседка започнаха 48-часова стачка заради разделянето на дружеството на по-малки компании и намерението на правителството за тяхната приватизация, припомня информационната агенция.

Атина планира да приватизира до 30 на сто от компанията през 2015 г., допълва агенцията.

Заради стачката беше блокирана работата на десетки електроцентрали. Стигна се и до спиране на тока в обширни региони на страната.

Работниците вярват, че приватизацията на държавната компания ще доведе до ръст на цените на тока и до намаляване на работните места.

Решението на правителството за приватизация на компанията обаче е част от ангажиментите на гръцката власт към международните кредитори. Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) поискаха Гърция да либерализира енергийния си пазар като предварително условие за изплащане на следващия транш от международната спасителна помощ за страната на стойност един милиард евро.

Туризмът – ключова индустрия за Гърция, страда най-много от ситуацията в енергийния сектор на страната. Олга Кефалогиани, министърът на туризма в страната, призова стачкуващите да не разрушават имиджа на страната в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още