IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия приветства приближаването на Аржентина към БРИКС

Все повече и повече страни виждат перспективите на нашата асоциация, заяви руският президент

10:17 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия приветства приближаването на Аржентина към БРИКС

Русия приветства желанието на аржентинското правителство да се приближи до страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Възможно е да се установи стратегическо партньорство с Аржентина, както и с други големи развиващи се страни в сферата на международните политически, финансови и икономически аспекти. Това заяви в интервю за ИТАР–ТАСС руският президент Владимир Путин.

Путин все пак уточни, че въпросът за разширяване на Алианса към момента не стои на дневен ред. По думите му преди всичко трябва да се обсъдят разнообразните възможни формати на сътрудничество.

"Като цяло, днес все повече и повече страни виждат перспективите на нашата асоциация. Заради това най-вероятно ще бъде поставен въпросът за поетапното разширяване на БРИКС", посочи Путин.

Путин за пореден път посочи, че Алиансът иска да промени текущото състояние на глобалната икономика, при която световната парична система зависи изцяло от политиката на САЩ.

"БРИКС искат да променят тази ситуация", каза той.

Путин подчерта, че страните от БРИКС притежават "комплекс от припокриващи се стратегически интереси". Според него "на първо място – това е взаимно желание за реформиране на международната парична и финансова система... В сегашния си вид тя е несправедлива за страните от БРИКС и като цяло – за новите икономики", отбеляза руският президент.

"В областта на световната икономика ще обсъдим реформата на Международния валутен фонд", каза Путин. Според него "страните от БРИКС са загрижени, че истинската, конкретна дискусия по този въпрос се протаква неоснователно дълго".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още