fallback

Самолетната катастрофа разкри хаоса сред украинските сепаратисти

Въпреки че проруските бунтовници държат командването, едва ли са способни на нещо повече от битка, пише WSJ

15:30 | 21.07.14 г. 18
Автор - снимка
Създател

В деня, след като самолетът от полет MH17 на Malaysia Airlines падна в поле със слънчогледи край източноукраинското село Грабово, лидерът на бунтовниците Александър Бородай призна, че неговото сепаратистко правителство не може да се справи с големия брой трупове.

„Ние не разполагаме с такива съоръжения", казва Бородай, PR мениджър от Москва, който през май свали от власт друг бунтовнически лидер, за да застане начело на самопровъзгласилата се "Донецка народна република". "Ние не можем да съхраняваме никъде телата, нямаме такива хладилници", казва той, цитиран от Wall Street Journal.

Това е само едно от многото прозрения в отрезвяващата реалност на региона Донецк. След свалянето на Boeing 777 с близо 300 души на борда светът е наясно – въпреки че проруските бунтовници държат командването и наричат себе си „правителство“, в крайна сметка те едва ли са способни на нещо повече от това да се бият, пише WSJ в свой анализ.

Техните организационни умения са незначителни, нямат институции и са без връзки с външния свят - с изключение на Русия. Това са основните причини за това мястото на катастрофата да предизвика силно международно възмущение. Трупове гният под слънцето, журналисти тъпчат необезпокоявано из останките на самолета и дори ровят в багажа на мъртвите пътници. Безпорядъкът сред бунтовниците затруднява международните посредници в опита им да постигнат споразумение за прекратяване на огъня. За мирни преговори, за които след катастрофата се чуват все повече призиви, дори не може да се мисли засега, отбелязва изданието.

„Проблемът е в това, че войнстващите бунтовници си мислеха, че могат просто да завземат регионите Донецк и Луганск и след това да ги приобщят към Русия“, казва Александър Дугин, политически философ, в интервю преди самолетната катастрофа. „Бунтовниците никога не са очаквали, че ще трябва сами да управляват тези региони“, смята той.

Начинът, по който въстаниците се държат на мястото на катастрофата, ясно показва, че проруските бойци в региона са успели да започнат войната, но не могат да направят много повече от това. Дори най-тежко въоръжените милиции, които са били изпратени като сили за сигурност на мястото на инцидента, досега по-скоро са доказали, че могат само да стрелят във въздуха и да насочват оръжията си срещу нахални журналисти. Но почти не успяват да охраняват останките от самолета и труповете, пише WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
fallback