fallback

Руският конвой с хуманитарна помощ премина без разрешение украинската граница?

90 бели камиона са се насочили към бунтовническата крепост в Луганск, посочи източник на правителството в Киев

13:58 | 22.08.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Конвоят от камиони с хуманитарна помощ от Русия за Украйна е преминал границата без разрешението на Киев, повишавайки опасността от пряка конфронтация с украинската армия, която продължава борбата си с проруските сепаратисти.

Източник на украинското правителство твърди, че 90 боядисани в бяло камиони, част от колоната от около 260 камиона, са преминали границата и са се насочили към бунтовническата крепост в Луганск, предава Ройтерс.

Конвоят не е получил разрешение от Международния комитет към Червения кръст или украинските гранични власти, отбеляза източникът.

Същевременно неназован официален украински представител заяви през руската информационна агенция "Интерфакс", че камионите са били придружени от малко на брой проруски бунтовници.

Според ръководителя на звеното за нововъзникващите пазари в Standard Bank Тимъти Аш ако информацията е вярна, ходът представлява едно "опасно развитие".

"Украинската страна преди това твърдеше, че тя ще възприеме такива действия като акт на агресия от страна на Русия", отбелязва Аш.

По-рано тази седмица руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е постигнато споразумение с Украйна и Червения кръст за маршрута на конвоя с хуманитарна помощ.

Същевременно НАТО и Киев вече изразиха опасенията си, че Русия се опитва да изпрати военни сили в размирните източни региони на Украйна под претекст, че изпраща помощ за Донецка и Луганска области.

Международният Червен кръст се съгласи да достави помощта, ако няма никакъв военен ескорт. Организацията обаче изчаква сепаратистите в Източна Украйна да гарантират безопасността на доброволците.

Лавров допълни, че все още няма напредък по въпроса за примирието и политическите преговори и призова САЩ да се включат в опитите за постигане на споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
fallback