fallback

Кремъл подозира заобикаляне на земеделското ембарго на Запада през Босна

Според властите в Москва количеството на земеделските продукти, изнасяни от балканската страна на руския пазар, се е увеличило тройно през 2014 г.

20:43 | 25.11.14 г. 1

Русия поиска от Босна обяснения за сериозното увеличение на нейния износ, подозирайки заобикаляне на ембаргото, което Москва наложи за някои европейски земеделски продукти. Xoдът на Кремъл дойде в отговор на санкциите на Запада във връзка с украинската криза, предава AFP.

Руските ветеринарни власти твърдят, че количеството на земеделските продукти, изнасяни от Босна на руския пазар, се е увеличило тройно през 2014 г. – от 1 014 тона през първите девет месеца на 2013 г. до 3 123 тона за същия период на тази година според официален документ на босненското правителство.

Москва иска да получи данни за количествата на някои плодове и зеленчуци, произведени в Босна през 2014 г. Увеличението на износа е било особено голямо за ябълки и круши с 2 066 тона, изнесени между януари и октомври 2014 г. на фона на едва 10 тона за същия период през 2013 г. според данни от официален източник.

Оспорван е износът на картофи (94 тона през 2014 г.), който през 2013 г. изобщо не е съществувал, както и на няколко други култури, пише БТА.

Основната част е изнесена през септември и октомври и малка част през август, а именно след влизането в сила на руското ембарго, заяви босненският отговорен представител Ратко Ковачевич.

Руските власти се опасяват от реекспорт, тоест, че известно количество плодове и зеленчуци първо са били внесени от Босна, а след това изнесени на руския пазар, посочи пред местния печат босненският министър на външната търговия Борис Тучич.  

Припомняме, че в началото на август Русия забрани вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. Забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на детските храни и "стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина".

Според официалните заявки на Москва мярката ще важи до август 2015 г., като засяга всички страни, въвели икономически санкции срещу руски граждани и компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
fallback