fallback

Унгария не бърза да приема еврото

Страната се възползва от предимствата, че е извън 18-членния валутен съюз

18:45 | 01.12.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След 10 години членство в Европейския съюз Унгария все още не бърза да приема еврото, тъй като страната се радва на „предимствата“ от това, че е извън 18-членния валутен блок. На това мнение са унгарски народни представители и висши служители от фондовата борса, цитирани от CNBC.

Инвеститорите и европейските наблюдатели очакваха, че Унгария ще се присъедини към единния съюз малко след приемането й за член на ЕС, което се случи преди десетилетие. Но страната все още не е изпълнила нужните икономически и финансови условия, за да приеме еврото.

Високият държавен дълг, който достигна връхната си точка от 83% от брутния вътрешен продукт през 2010 г., когато на власт дойде правителството на премиера Виктор Орбан, прави присъединяването към еврозоната невъзможно.

Унгария все още използва своята валута – форинта, но приемането на еврото вече не представлява „непосредствен интерес“, смята международният говорител на унгарското правителство Золтан Ковач.

„Като не сме член на еврозоната в момента е предимство за страната. Данъчните политики наистина помагат на икономиката. Опитваме се да използваме този факт за доброто на политиката“, коментира той пред CNBC.

Целта на правителството е да намали дела на дълга към БВП до 76% през 2015 г. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ниво от 75% е реалистично в следващите две години. Но цифрата е по-висока от 60-те процента, изискуеми за членство в еврозоната.

„Членството не е в пряк интерес за страната“, добавя Ковач, като пояснява, че няма фиксирана дата за присъединяването към еврозоната.

Въпреки това политиките на унгарското правителство и тежките данъчни мерки, успоредно с конфликта между Русия и Украйна, оказват негативно влияние върху финансовите пазари. Обемите на Унгарската фондова борса спаднаха с 20-25% за последната година, информира директорът на борсовия оператор Золт Катона.

„Американските инвеститори гледа на картата и виждат, че Унгария граничи с Украйна, където се води война. Така расте рисковата премия, а Унгария има експозиции към Украйна и Русия, равняващи се на 6% от БВП“, коментира Катона.

Според него присъединяването към еврозоната би имало минимален ефект за чуждите инвестиции. Той добавя, че липсата на единната валута в момента не се възприема като тежест.

„Много са малко инвеститорите, които не инвестират в Унгария, защото не сме приели еврото като парично средство. Унгарският валутен пазар е много ликвиден и бързоразвиващ се. Обмяната на долари и евро в местна валута е бърза и лесна. Ето защо не смятам, че ще има огромно въздействие, ако заменим форинта с еврото“, заявява още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
fallback