fallback

ВТБ: Изключването на руските банки от SWIFT ще значи война

Банковата система е най-уязвимата част на руската икономика, защото се основава твърде много на долара и еврото, казва директорът на банката Андрей Костин

10:05 | 04.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на банка ВТБ, вторият най-голям кредитор в Русия, Андрей Костин предупреди Запада да не изключва руските банки от международната разплащателна система SWIFT. SWIFT (Society for Worldwide Inter-bank Financial Telecommunications) е глобална комуникационна междубанкова мрежа за обмен на финансова информация по преводи, документарни акредитиви, инкаса, банкови гаранции, чекове, операции и други.

По думите му Русия „разполага с план Б, ако банките няма да могат да ползват SWIFT за трансакции с евро или долари. Но лично според мен, ако бъдат въведени такива санкции, то това би означавало война“, казва Костин в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Ако на руските банки бъде забранен достъп до SWIFT, то посланикът на САЩ в Москва трябва да бъде отзован още в същия ден, заяви банкерът. „Банковата система е най-уязвимата част на руската икономика, тъй като тя се основава твърде много на долара и еврото“, признава Костин. 

В разгара на кризата между Русия и Запада през това лято Европейският съюз (ЕС) даде заявка, че планира блокиране на руския достъп до международната система като един от възможните варианти за нови санкции срещу Москва.

SWIFT е един от основните канали за комуникация между Русия и международната финансова система. Западните сили вече използваха този вид санкции срещу Иран през 2012 г., като забраниха на доставчиците да предоставят информационни услуги на иранските кредитори.

Припомняме, че руската централна банка планира да приключи създаването на своята алтернатива на SWIFT до май 2015 г. Предложението за създаване на руски аналог на SWIFT бе направено първо през септември от Руския съюз на промишлеността и банковата асоциация "Русия". Това накара финансовото министерство да се задейства и да внесе законопроект, който предлага да се въведе система за регулиране, подобна на SWIFT, както и терминали като тези на Bloomberg и Reuters.

В първото си интервю за западна медия от началото на кризата в Украйна Костин признава, че през тази година банка ВТБ ще трябва да задели 1,3 милиарда долара за резерви, тъй като украинската икономика е пред колапс. „Но ние искаме да останем там и няма да намалим кредитирането си в страната", заяви Костин.

Като цяло руските банки са ангажирани в Украйна с 25 млрд. долара. С оглед на трудната ситуация бившият руски дипломат, който е живял дълги години в Англия и Австралия, се опасява, че групата ВТБ няма да отчете през тази година почти никаква печалба. Въпреки това „ще бъде заделена голяма сума за резерви заради кредитите на украински и руски фирми“, казва той. Всичко за санкциите и контрасанкциите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
fallback