fallback

Русия няма да понижава производството на петрол въпреки ниските цени

Планираме да запазим плана си за 2014 г. без увеличение или понижение, заяви енергийният министър Александър Новак

16:14 | 16.12.14 г. 3

Русия няма да свива петролното производство, за да допринесе за покачване цените на суровината. Страната се въздържа и от подобни призиви към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), въпреки че икономиката ѝ показва признаци на тежък натиск, а валутата ѝ се срива до рекордни минимуми, съобщава Ройтерс.

Руският енергиен министър Александър Новак затвърди посланието, че страната му няма да намали производството, дори и котировките на петрола да спаднат под 60 долара за барел – доста по-ниско от 100 долара, колкото е нужно на Русия, за да балансира бюджета си.

"Ако го понижим, страните вносителки ще увеличат производството и това ще означава загуба на нашия нишов пазар", каза Новак пред журналисти в кулоарите на конференция в Доха, предава БТА.

"Планираме да запазим производствения план за 2014 г. без увеличение или понижение", отбеляза руският министър. 

Новак обяви, че Русия, вторият по големина в света износителна петрол след Саудитска Арабия, ще запази производствените си равнища, дори и да няма гарантирани цени, стига да не спаднат много по-ниско.

На въпрос какво е дъното на петролните цени той отговори: "Няма кой да ви каже това". По думите му Русия е съгласна с мнението на Саудитска Арабия, че петролният пазар в крайна сметка ще се стабилизира сам.

Новак заяви, че засега петролните компании не са правили промени в текущи проекти в Русия, но не изключи вероятността някои да бъдат замразени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 12.09.22 г.
fallback