fallback

Русия е заплашена от икономически колапс и галопираща инфлация

Голямото притеснение е, че Путин ще стане дори още по-агресивен на геополитическия фронт

10:50 | 17.12.14 г. 76
Автор - снимка
Редактор

Руската икономика изпитва проблеми, но във вторник вечерта положението стана абсурдно лошо. Рублата загуби близо 19% от стойността си в рамките на 24 часа. Това е най-лошият спад на рублата за един ден от 16 години, пише BusinessWeek.

В момента има съобщения, че руснаците щурмуват магазините, за да обменят парите си за перални, телевизори или лаптопи. С други думи, всичко, което изглежда, че може да запази стойността си по-добре от хартиените пари, чиято стойност се изпарява в реално време. Политическите и икономическите сили, които изпращат Русия в низходяща спирала са комплексни.

Икономиката на Русия е засегната от два основни фактора – падащите цени на петрола и икономическите санкции заради конфликта в Украйна. Петролната и газовата индустрия генерират около половината от приходите на Русия, така че комбинацията от шистовата революция в САЩ и по-слабото търсене на световния пазар свалиха цената от 110 долара за барел в средата на годината до под 60 долара в момента и Русия е разтресена. Наложените от Европа и САЩ санкции, които целят да накажат руските компании за действията на президента Владимир Путин също работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 12.09.22 г.
fallback