fallback

Трише: Кризата в Русия застрашава и Европа

Много важно за ЕС е да се опита да намери решение на кризата в Украйна, посочи бившият президент на ЕЦБ

15:41 | 19.12.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическа криза в Русия е "изключително сериозна" ситуация не само за самата страна, но и за Европейския съюз (ЕС), заяви пред CNBC бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише.

"(Положението в Русия със сигурност е нещо, което е изключително тежко... Не само защото имаме геополитически рискове, свързани с това, което се случи в Украйна и това, което продължава да се случва, но също така и заради цената на петрола, която върви надолу много силно", посочи Трише.

"Последиците от проблемите на Русия, които включват шеметното пропадане на рублата и индекса MICEX в резултат на спада на цените на петрола и санкции от Запада, не се ограничават само до страната", предупреди Трише.

Руската рубла поевтиня с около 50 на сто спрямо долара от въвеждането на първите санкции от страна на Запада вследствие на намесата на Кремъл в Украйна. Руската централна банка направи няколко интервенции в опит да подкрепи валутата, предприемайки най-драматичния си ход тази седмица, когато покачи основния си лихвен процент от 10,5% до 17%.

Според Трише движението на рублата отразява "по-слабата позиция на Русия". Той добави, че не е сигурен дали "разглеждането на ситуацията (около валутата - бел. ред.) е абсолютно оптимално от оперативна гледна точка" от страна на централната банка.

Бившият президент на ЕЦБ предупреди, че е много важно за ЕС да се опита да намери решение на кризата в Украйна поради близостта и икономическа взаимозависимост между Стария континент и Русия.

"Това е един от проблемите, с които трябва да се справим в ЕС... Много се надявам, че ще намерим начини... възможно най-бързо, за да се стабилизира ситуацията. Русия не е единствената заплаха за стабилността в Европа", изтъкна Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 12.09.22 г.
fallback