fallback

Австрия: ЕС не бива да се стреми към срив на руската икономика

Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика, предупреди австрийският канцлер Вернер Файман

17:23 | 21.12.14 г. 19
Автор - снимка
Създател

Австрийският канцлер Вернер Файман разкритикува някои други държави от Европейския съюз, които призовават за по-строги санкции срещу Русия, предупреждавайки да не се тласка руската икономика към срив, предаде Ройтерс.

Файман заявява това в интервю за вестник Oesterreich ден след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за продължителни твърди действия срещу Русия заради ролята ѝ в Украйна.

"Не мога да одобря еуфорията на мнозина в ЕС за успеха на санкциите срещу Русия. Не виждам никакви причини за радост. Не виждам защо трябва да сме доволни, ако руската икономика се срине", изтъква Файман. 

"Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика", допълва канцлерът социалдемократ в предварително разпространен текст на интервюто. Файман оправдава първоначалните санкции като "жест на самоотбрана", но допълва, че "целта ни не бива да бъде затягане на санкциите".

Европейските санкции се появиха в момент, когато световните цени на петрола се сринаха, нанасяйки двоен удар на руската икономика. Разногласията между страните членки обаче пречат на поддържането на обединен фронт, отбелязва Ройтерс.

Така например словашкият премиер Роберт Фико заяви, че има съмнения за моралността на санкциите. „Има единство по мнението, че санкциите не променят абсолютно нищо в държането на Русия“, заяви той. По думите му те не изпълняват целта си. „Не изхождам от мисълта, че санкциите са наложени, за да причинят вреди на руските жители“.

Файман посочва още, че на неотдавнашната си среща с руския президент Владимир Путин е призовал за мирни преговори за Украйна. "Трябва да използваме неутралитета си през следващата година и да настояваме за мирни преговори", изтъква канцлерът пред Oesterreich.

Тази показана пред обществеността критика на австрийския канцлер може да се разбере лесно, ако се вземе предвид степента на икономическа взаимозависимост между Австрия и Русия. Така например само Raiffeisen е дала кредити на обща стойност 15 милиарда евро в Русия, която сума според данни на анализаторите на Citigroup надвишава двойно активите на австрийската банка. Ако мнозинството от заемите станат лоши кредити, може да бъде застрашено съществуването на компанията. В допълнение идва и италианската UniCredit,  чиято дъщерна банка Bank Austria също е сериозно обвързана в Русия. Темата за санкциите ще бъде поставена в Брюксел отново на дискусии през март. Тогава изтича първият транш от санкциите, а за удължаването му се изисква единодушие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 11.09.22 г.
fallback