fallback

Бунтовниците в Източна Украйна са преминали в настъпение

Отцепниците не се интересуват от мирните преговори с Киев, обяви лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република

18:21 | 23.01.15 г. 44

Лидерът на проруските бунтовници в Донецк Александр Захарченко обяви, че не се интересува от примирие с правителството на Украйна и че войските му са в настъпление, съобщава CNN.

“Тъй като атакуваме, няма смисъл да има преговори за мир сега”, коментира Захарченко, който оглавява самопровъзгласилата се Донецка народна република, пред студенти.

“Направихме тази грешка преди. Не е прилично да я повтаряме”, посочва Захарченко.

Хиляди хора изгубиха животите си в конфликта между украинските военни сили и бунтовниците в източните области на страната. Коментарите на Захарченко идват само два дни, след като външните министри на Украйна и Русия се срещнаха в Берлин, за да обсъдят изход от ситуацията.

Захарченко обаче не показва интерес към преговорите. "Няма да има опити от наша страна, за да се говори за прекратяване на огъня", каза той, цитиран от руската държавна информационна агенция РИА. "Ние ще бъдем в настъпление, докато стигнем до границата на Донецка област”, допълва той.

Александр Захарченко обаче се интересува от сътрудничество с Украйна за размяна на пленници.

Въпреки разговорите в Берлин тази седмица, насилието в отцепническите региони на Донецк и Луганск в източната част на Украйна не показва признаци на отслабване. В Луганск има проблем със снабдяването с електричество след обстрела на ключова електроцентрала. Затруднено е и водоподаването, изключени са и отоплителни котли.

За период от 24 часа са регистрирани 115 атаки, при които са загинали десетки цивилни и украински военни.

Киев продължава да обвинява Москва, че Русия не само активно подкрепя бунтовниците с оръжия, но и е изпратила свои войски. Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви в сряда, че над 9 хил. руски военни и тежки военни машини са преминали руско-украинската граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
fallback