fallback

Еврогрупата допуска преструктуриране на външния дълг на Гърция

Дори и частично отписване на задълженията обаче не е възможно

12:34 | 27.01.15 г. 18
Автор - снимка
Създател

Възможно е да се обсъди преструктуриране на външния дълг на Гърция, възлизащ на около 320 милиарда евро, но не и частичното му отписване, заяви източник от Съвета на Европейския съюз, цитиран от ТАСС.

Така източникът очерта настроенията на министрите на  финансите от еврозоната, които вчера се събраха на първото си заседание за годината и обсъдиха резултатите от парламентарните избори в Гърция.

По думите му, ако новото гръцко правителство откаже да обслужва дълга на страната, Атина няма да получи повече пари от партньорите си от еврозоната и няма да може да разчита на заеми от частни инвеститори.

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум изрази удовлетворение вчера, че коалицията на радикалните сили СИРИЗА, която победи на изборите в Гърция, възнамерява да се придържа към  курса на възстановяване на националната икономика в рамките на еврозоната.

„Готови сме да ги подкрепяме в това", допълни той пред журналисти.

По думите му Еврогрупата очаква да получи от новото гръцко правителство разяснения за плановете му за възстановяване на националната икономика.

В предварителната си програма СИРИЗА обеща да отмени драстичните мерки за икономии и да отпише част от огромния дълг на страната. 

Общият дълг на Гърция е 316 млрд. евро, или 176% от БВП - най-високият в еврозоната. Дефицитът в бюджета на Гърция възлиза на около 0,8%. Безработицата към октомври 2014 г. е 25,8%. БВП през 2013 година възлиза на 182 млрд. евро, а отпуснатият от кредиторите заем е в размер на 240 млрд. евро. Припомняме, че до 28 февруари Гърция трябва да плати 1,8 милиарда евро на кредиторите си. 

Очаква се днес лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който положи клетва като премиер вчера, да разкрие състава на новия си кабинет.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
fallback