fallback

Валутните изменения свиха печалбата на "Газпром" с 62%

Cпадът на рублата е коствал на износителя на газ близо 4 млрд. долара от приходите за третото тримесечие

11:53 | 29.01.15 г. 5

Печалбата на "Газпром" за третото тримесечие отстъпи с 62 на сто заради спадащите продажби и загубите от валутните изменения, предава Bloomberg.

Нетната печалба на компанията спадна до 106 млрд. рубли (малко над 1,5 млрд. долара) от 276 млрд. рубли (близо 4 млрд. долара) година по-рано. Това надхвърля средната прогноза за 58,8 млрд. рубли (850 млн. долара) от деветте анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Резките валутни изменения за периода са коствали на базирания в Москва износител 273 млрд. рубли (3,98 млрд. долара) от приходите. Продажбите за третото тримесечие са намалели с 5,9% до общо 1,13 трлн. рубли (163 млрд. долара).

"Газпром", който доставя около 30 на сто от консумирания газ в Европейския съюз, отчете най-слабите си продажби в чужбина от 11 години насам през 2014 г. и сви производството си до рекордно ниско равнище на фона на разногласията между Русия и Украйна. За цялата година валутната загуба на дружеството може да достигне 25 млрд. долара, което да засегне размера на изплащания дивидент на инвеститорите, посочват експерти от "Сбербанк".

Рублата се срина с 46 на сто спрямо долара през 2014 г. на фона на спада в цените на петрола и санкциите във връзка с конфликта в Украйна, които притиснаха руската икономика.

Руският газов гигант спря доставките за Украйна в периода от юни до декември поради спора за цената на "синьото гориво", като се позова на дълговете за повече от 5,3 млрд. долара. Впоследствие "Нафтогаз Украйна" изплати 3,1 млрд. долара през четвъртото тримесечие, след като двете компании подписаха междинно споразумение с посредничеството на ЕС, което има за цел да уреди отношенията им по време единствено на зимния отоплителен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
fallback