IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина предприема акция срещу укриването на данъци за 2,5 млрд. евро

Нуждаем се от ремонтиране на тромавата бюрократична система, посочи гръцкият министър за борбата с корупцията Панайотис Николудис

09:24 | 11.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атина предприема акция срещу укриването на данъци за 2,5 млрд. евро

Новият антикорупционен водач на Гърция Панайотис Николудис е натоварен със задачата да възстанови 2,5 млрд. евро, изгубени от държавната хазна, провеждайки безмилостна акция срещу укриването на данъци в средиземноморската страна, пише AFP.

Бившият заместник-прокурор на Върховния съд и първи министър за борбата с корупцията на Гърция изтъква готовността си да се справи с "тази напаст", която по думите му е в основната на финансовите проблеми на страната, както и главната причина за липсата на доверие сред останалите страни от Европейския съюз.

"Чувал съм толкова много пъти, че започваме да се борим с корупцията. Винаги има "ние ще..., ние ще..." Оставах безмълвен, мислейки си "защо не го направихме досега?", посочи в интервю 65-годишният Николудис.

"Ако новото правителство ме привлече, това е защото то наистина иска да действа", каза министърът, който описа себе си като упорит човек, който "никога не спира, дори и когато се удари в стената".

Безмислостната битка с корупцията е едно от ключовите предизборни обещания на крайнолявата партия СИРИЗА. Това е и причината Николудис да е под натиск за постигането на резултати, които могат да бъдат използвани като разменна монета в преговорите с кредиторите на Гърция.

По думите му първата "мисия" е възстановяването на няколко милиарда евро недекларирани данъци. "Времето е нашият проблем", отбеляза Панайотис Николудис.

Според прогнози недекларираните средства на гръцки физически и юридически лица в чужбина са на стойност около 6,4 млрд. евро, от които 2,5 млрд. евро са дължими към правителството, каза той.

Тези средства са крайно необходими за финансиране на поредица от спешни социални мерки, които правителството на министър-председателя Алексис Ципрас обеща да приложи, за да помогне на най-силно засегнатите от шестте години на рецесия гърци.

Според Николудис ключът към възстановяването на парите се крие в "ремонтиране на тромавата бюрократична система", в която безкрайната бюрокрация е "ограничаващ фактор" за данъчните служби. Той желае Атина да подходи разумно и да предприеме по-прост метод за събирането на невзетите данъци, при който лицата получат частична амнистия, "за да ги убедим в заплащането".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Това че се нуждаят от реформи срещу корупцията и бюрокрацията го приказват още от 2009 година. Нещо да са направили досега? Само празни приказки в мошенически стил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още