fallback

Примирието в Източна Украйна не се спазва

Бунтовниците затягат примката около ключовия жп възел Дебалцево

16:28 | 16.02.15 г. 10

Въпреки че от вчера новото примирие от Минск за Източна Украйна влезе в сила, на практика то не се спазва. Проруските бунтовници в Донбас отказват да изтеглят тежките оръжия, заради което и без това крехката сделка за мира в региона е на прага на колапса, съобщава Ройтерс.

На някои места боевете действително утихнаха, но часове след обявяването на примирието сепаратистите обявиха, че нямат намерение да го спазват, особено в района на ключовия жп възел Дебалцево, където от януари се водят ожесточени сблъсъци с украинските военни сили.

Армията на Украйна все още контролира жп възела, но военните са обградени от силите на бунтовниците, които затягат възела. Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщиха днес, че проруските сепаратисти са отказали да ги допуснат в Дебалцево.

Репортери на информационната агенция, които са в района на Дебалцево, съобщават за редовен артилерийски обстрел над градчето. Танкове, бронетранспортьори и артилерия се виждат в гората близо до Углегорск – градче на 10-на км западно от Дебалцево, което беше превзето от бунтовниците през миналата седмица. Вашингтон твърди, че военната техника е изпратена от Русия, а Москва отрича.

Киев твърди, че правителствените сили в Дебалцево са обстрелвани над 100 пъти, откакто примирието влезе в сила. Убитите военни са петима, а ранените – над 25. Съобщава се и за атаки над Горловка в Донецка област, като бунтовниците и украинските военни сили се обвиняват едни други за артилерийския обстрел.

Междувременно говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Зайберт коментира, че е важно отдръпването на тежките оръжия да започне от вторник, както е договорено.

От началото на конфликта в Украйна живота си изгубиха над 5 300 души, основно цивилни.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
fallback