fallback

"Газпром" поднови доставките на газ за Източна Украйна

Руският гигант ще доставя по 12 млн. куб. метра газ дневно през станциите "Прохоровка" и "Платово"

18:53 | 19.02.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 16 часа московско време (15 часа българско време) днес "Газпром" започна да доставя на Югоизточна Украйна по 12 млн. куб. метра газ дневно през станциите "Прохоровка" и "Платово", съобщи пред журналисти президентът на руския газов гигант Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"В съответствие с действащия договор между Газпром и Нафтогаз Украйна за покупко-продажба на газ от 16 часа на 19 февруари 2015 г. Газпром доставя газ на Украйна", каза Милер.

"Нафтогаз" обясни прекратяването на доставките в Донбас с повреда на газотранспортната инфраструктура заради бойните действия.

Днес по-рано руският премиер Дмитрий Медведев нареди на енергийното министерство и на "Газпром" спешно да изготвят предложения за доставка на газ и друга хуманитарна помощ за зоните на конфликта в Източна Украйна, където е възникнала тежка ситуация, след като вчера украинските власти изцяло изключиха самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република от подаването на газ.

На заседание на руското правителство в Москва Медведев отбеляза, че "хората в редица населени пунктове (в Източна Украйна – бел. ред.) гладуват, включително в Дебалцево". "На първо време трябва да им се доставят храна и лекарства", каза той.

Руското министерство на извънредните ситуации обяви тази сутрин, че изпраща допълнителна автоколона с хуманитарна помощ специално за Дебалцево и редица други населени пунктове, където положението е най-тежко и липсват елементарни стоки от първа необходимост. Това ще помогне да се стабилизира обстановката и да не се допусне хуманитарна катастрофа, заявиха от министерството. Колоната с най-нужните стоки вече се формира в руската крайгранична Ростовска област, пише БТА.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
fallback