IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa прехвърля обработката на трансакции в Русия към локална система

Ролята на сетълмент при новата система ще играе Руската централна банка

09:42 | 20.02.15 г. 4
Visa прехвърля обработката на трансакции в Русия към локална система

Visa Inc ще прехвърли обработката на трансакции, извършени чрез нейните карти в Русия, към локална система за разплащане, съобщи Руската централна банка в четвъртък.

Компанията за международни кредитни и дебитни карти последва големия си конкурент MasterCard Inc, който подписа подобно споразумение в края на декември. Централната банка на Русия играе ролята на сетълмент.

Този ход идва почти година, след като президентът Владимир Путин подкрепи плановете Русия да създаде своя собствена национална платежна система, която да защитава страната от неудобствата, причинени от международните санкции и изтеглянето на Visa и MasterCard от страната след анексията на Крим.

За целта долната камара на руския парламент прие закон, който изисква всички платежни операции в Руската федерация да се обработват на територията на страната.

В края на 2014 г. Visa преустанови окончателно операциите си в Крим. През декември САЩ разшириха санкциите си срещу Русия и за първи път наложиха широка забрана за правене на бизнес в Крим. Този ход показва, че Вашингтон се подготвя за продължително противопоставяне относно статута на полуострова, анексиран от Русия през март миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
MZtka ако не знаеш Рашастания бяха едни от най-големите по пращания на съобщения по SWIFT, и ако за тебе тва не е успех питай ги SWIFTa в Брюксел дали не е ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Голям международен успех на Русия! Успяха да вземат под контрол върешните си плащания :DОбама няма да може да им спре плащанията, но държавната фирма обслужваща плащанията може да се срине. СССР и СИВ се опитаха да се изолират от международния пазар, но единственият резултат от тази изолация беше лоши стоки и услуги, които бяха дефицитни и постоянно се разваляха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Съвсем скоро нигерчето Обамго няма да може да блокира никакви плащания в Русия. И да предизвиква "народни революции".Мъкаааааааааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
аааа не ве шапка ше им кроят, кат са отворени там тея Visa и Master да си хоат, ама май не искат да си ходат и ше слушат и изпълняват ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още