fallback

Меркел и Оланд: Гърция трябва да остане в еврозоната

Остава да се решат обаче много технически въпроси, заяви германският канцлер

18:26 | 20.02.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция трябва да остане в еврозоната, заявиха днес в Париж германският канцлер Ангела Меркел и френският й домакин, президентът Франсоа Оланд, цитирани от DPA.

"Германия и европейските ръководители са силно настроени за оставане на Гърция в еврозоната. Гръцкият народ направи доста жертви, за да може това да стане", посочи Меркел на съвместна пресконференция с Оланд. Тя обаче допълни, че остава да се решат много технически подробности.

Меркел и Оланд се срещнаха в Париж преди извънредната среща на Еврогрупата в Брюксел, посветена на гръцкото искане за продължаване на финансовата помощ.

"Гърция е в еврозоната и трябва да остане в еврозоната", допълни от своя страна френският държавен глава. По думите му, позицията на Франция е, че трябва да се направи всичко и от гръцка, и от европейска страна, за да има по-силно сцепление в еврозоната.  

Финансовите министри от еврозоната възнамеряват да обсъдят на извънредна своя среща в Брюксел днес молбата на новото гръцко правителство за продължаване на помощта. Страните от еврозоната настояват за ясен ангажимент на Атина, че ще спази поетите мерки за реформи и строги икономии.

Сегашната програма ще изтече в полунощ на 28 февруари. През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Без настоящата програма страната може да фалира.

Едно евентуално удължаване на срока на програмата също така ще трябва да мине през одобрението на редица парламенти до края на следващата седмица, сред които и германският Бундестаг.

(БТА) Всичко за Гърция четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
fallback