fallback

Фабер: Ако Гърция излезе от еврозоната, може да се сближи с Русия или Китай

Популярният инвеститор смята, че точно това западните съюзници на Атина искат да избегнат на всяка цена

15:18 | 23.02.15 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дълговите проблеми на Гърция се отложиха, а не се разрешиха. Така популярният инвеститор и една от най-популярните "мечки" на фондовия пазар Марк Фабер коментира сключеното в петък споразумение между Атина и Брюксел, с което се удължи с 4 месеца спасителната помощ за страната, но в замяна на реформи.

„Гръцката икономика не е достатъчно силна, за да обслужва дълговия товар“, заяви пред CNBC авторът на „The Gloom, Boom & Doom Report“.

Фабер смята, че „реалната загриженост от евентуално излизане на Гърция от еврозоната може да бъде предизвикана от сближаването на Гърция с Русия или с Китай“.

„Точно това западните съюзници на Гърция искат да избегнат. И то на всяка цена“, добавя той.

Гърция възнамерява да представи план за икономически реформи до края на деня в понеделник, за да си подсигури финансовата помощ от еврозоната. Но правителството в Гърция отнесе критики за това, че чрез сделката СИРИЗА е подвела избирателите си.

Гръцкият план за реформи трябва да получи одобрението от т.нар. тройка кредитори на страната, за да послужи като отправна точка за приключване на текущата спасителна програма. Ако това не се случи, финансовите министри на Еврогрупата ще трябва да заседават отново във вторник. Без одобрението на гръцките предложения срокът на финансовата помощ ще изтече в събота, 28 февруари, пише Financial Times.

До края на понеделник Атина трябва да предостави повече детайли за намеренията си, но отсега са налице спекулации, че финансовият министър Янис Варуфакис ще премине в отстъпление.

Всичко за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
fallback