fallback

Електронното правителство на Естония предизвиква завист

Изграждането му е било въпрос на политическа воля, изтъква естонският президент

16:23 | 15.03.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Най-странното нещо в електронно правителство на Естония не е начинът, по който системата позволява на всеки да си плаща данъците, да гласува или да получи медицинско направление в рамките на няколко минути и то от един и същи уейбсайт. Технологията, която стои зад това е умна, но не е магическа. Истинската изненада е, че повече страни все още не са създали подобни собствени системи, коментира Bloomberg.

Естония започна да планира дигиталното правителство през 1997 г. През 2001 г. основите на бъдещата система бяха описани в магистърската теза на Арне Анспер, програмист в малката компания в Талин Cybernetica. Той имал идеята да създаде разпределителна система, в която правителствените отдели и частните компании биха могли да участват чрез сигурен обмен на информация.

„Частта, която е уникална при нас, но сега се копира, е слоят за разпределение на обмена на данните, който е услуга за обслужване на бизнеса“, заяви за Bloomberg естонският президент Тоомас Хендрик Илвес. Терминология като тази е последното нещо, което бихте очаквали да чуете от политик без инженерно образование (Илвес е психолог), но той продължава: „Направихме това, понеже бяхме прекалено бедни. Не можехме да имаме централен сървър, понеже той щеше да струва прекалено много и така ние се оказахме с този модел, който кръстихме X-Road”.

X-Road, заедно с други ключови елементи от естонското електронно правителство, е създаден от Cybernetica, в която има едва 100 души персонал. На опростен език, това е система, която препраща запитванията между независими компютърни системи. Тъй като системите са базирани на различни технологии, всяка от тях се нуждае от „адаптор“, за да може да разчита и изпраща информация във формата, използван от X-Road. И за да защити чувствителната информация, която се обменя, всяка една система също така ползва свой собствен сигурен сървър за криптиране.

Ето как изглежда основната структура на естонското е-правителство:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
fallback