fallback

Ципрас вижда потенциал в отношенията на Гърция с Русия

Санкциите срещу Русия са път за никъде, твърди гръцкият премиер

11:50 | 31.03.15 г. 20
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Гърция не е съгласна със санкциите на Запада срещу Русия, защото те представляват път за никъде. Това твърди гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за ТАСС във връзка с предстоящото му посещение в Москва на 8 април.

Ръководителят на гръцкото правителство припомни, че веднага след като е поел поста на министър-председател, той е получил съобщение от председателя на Европейския съвет (Доналд Туск), който считал позицията на Гърция в полза на санкциите за даденост.

„Обадих му се, както и и на (върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност) Федерика Могерини и им казах: „Не си мислете, че позицията на Гърция е даденост, ситуацията се е променила, а сега на власт в Гърция е друго правителство. И сега ще трябва да ни питате, преди да вземате решения", каза Ципрас.

"Ние не сме съгласни със санкциите. Смятам, че това е път, който води до никъде. Аз съм привърженик на мнението, че диалогът е необходим, дипломация, трябва да седнем на масата за преговори и да намерим решения за големите проблеми“, каза той.

В отношенията между Русия и Гърция има голям потенциал, особено в енергетиката и туризма, заяви още Ципрас. „Мисля, че възможността да се засили връзката ни е свързана с туризма, както и с различни културни прояви", обясни премиерът.

Очаква се в Русия гръцкият премиер да се срещне с руския си колега Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев и патриарха. Предвидено е също така изказване на Ципрас в един от най-големите университети в Москва. „От тази гледна точка мисля, че възможността за сътрудничество на ниво образование между гръцки и руски университети също е много важен аспект от укрепването на взаимоотношенията ни", казва Ципрас.

Той не пропусна да подчертае, че Гърция и Русия имат общи корени, обща борба, обща религия и култура. "Вашата страна има богата култура, а Гърция е люлката на световната цивилизация. Мисля, че в тези области можем да имаме много специфична комуникация и засилване на връзките между двете страни", каза още гръцкият премиер.

Според него 2016 г. ще бъде добра за Гърция и Русия и ще открие важна възможност за развитие на отношенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 11.09.22 г.
fallback