IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър премахва капиталовия контрол

Страната въведе мерки за контрол на паричните трансфери, за да предотврати изтичане на капитали в разгара на банковата криза

14:53 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър премахва капиталовия контрол

Следващата седмица Кипър ще премахне последните мерки на капиталов контрол, които бяха наложени преди две години като част от европейския спасителен план на стойност 10 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Последните ограничения на международните трансфери ще бъдат премахнати на 6 април, обяви правителственият говорител Никос Христодулидес в изявление до Bloomberg. Контролът върху местните капитали приключи през май 2014 г.

„Премахването на ограниченията потвърждава пълното възстановяване на доверието в банковата система, значителното подобряване на бизнес климата и по същество отбелязва завръщането на икономиката към нормални условия", заяви той.

Кипър излиза от кризата, която го принуди да търси спасителен пакет и да наложи еднократна такса върху вложителите в банките преди две години. Съседна Гърция, която през 2010 г. стана първата държава, която получи спасителен пакет от своите партньори от еврозоната, продължава своята решителна война с кредиторите.

Краят на последните ограничения върху прехвърлянето на активи е резултат „от всички наши усилия и последователност в прилагането на задълженията, които поехме“, заяви в петък президентът на Кипър Никос Анастасиадис в столицата Никозия.

Депозитите са се свили от началото на кризата, като в края на февруари са били 46,5 млрд. евро спрямо 67,5 млрд. евро през същия месец на 2013 г. 

„Виждаме несигурност по отношение въздействието на премахването на оставащите мерки на контрол на международните транзакции върху стабилността на депозитите в частния сектор", заявиха на 27 март анализатори от S&P, водени от Марко Мрсник.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още