fallback

Силуанов: Русия не заслужава неинвестиционен рейтинг

Връщането му до инвестиционно ниво обаче ще изисква укрепване на позитивните тенденции в икономиката, заяви руският финансов министър

10:32 | 18.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няма основание да се говори, че Русия се намира в неинвестиционна зона, заяви руският министър на финансите Антон Силуанов, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. "Смятаме, че сега се намираме в такава ситуация, в която няма основания да се говори, че се намираме в неинвестиционна зона", посочи той. Силуанов каза също, че се е срещнал с представители на международната рейтингова агенция Fitch и че тя ще проучи по-дълбоко икономическата ситуация в Русия, преди да вземе решение за суверенния рейтинг на страната. Вчера международната рейтингова агенция Standard and Poor's потвърди кредитния рейтинг на Русия на равнище ВВ+ с отрицателна перспектива.

Тя беше първата от трите големи международни агенции, понижила рейтинга на Русия от инвестиционното равнище ВВВ- до спекулативното ВВ+. През февруари агенция Moody's също понижи руския рейтинг до спекулативна категория. Засега само агенция Фич запазва оценката на Русия на инвестиционното равнище ВВВ-.  Силуанов каза също, че не може да се очаква бързо възстановяване на рейтинга до инвестиционно ниво, като добави, че "позитивните тенденции, които се наблюдават в икономиката, трябва да укрепнат във времето".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 06.09.22 г.
fallback