fallback

Русия проправи пътя към създаването на собствена рейтингова агенция

Kато агенции ще могат да работят руски юридически лица, както и чуждестранни компании, които имат специално обособени подразделения в cтраната

21:30 | 21.04.15 г. 27

Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроекта за дейността на агенциите за кредитен рейтинг, предава "Росбалт".

Според документа като агенции ще могат да работят руски юридически лица, както и чуждестранни компании, които имат специално обособени подразделения в Русия. В същото време те могат да бъдат акредитирани, ако те работят в страната в продължение на най-малко две години.

Акредитираните агенции ще разполагат с правото да прилагат както международната, така и националната рейтингова скала, се казва в документа. Въпреки това те няма да имат право да се отказват от предоставянето на кредитни рейтинги и отнемането на кредитни рейтинги определени въз основа и (или) на решенията на органите на чужди държави и други международни субекти на публичното право.

Рейтинговите агенции ще трябва да се съобразяват с общите изисквания, като например независимост, избягване на конфликти на интереси, прозрачност и преглед на методиките.

Ходът по даването на възможност за обособяване на руска кредитна агенция не е неочакван. През февруари заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак предупреди, че реакцията на Москва към действията на международните рейтингови агенции може да не e само вербална.

"Ние можем да се откажем от договорите за поддържане на нашия кредитен рейтинг. Необходимо е това да спре", отбеляза той, цитиран от "Интерфакс".

Важно е да се отбележи, че отмяната на споразуменията за поддържане на рейтинг, за който емитентът плаща за работата на агенцията, не означава автоматично прекратяване на рейтинга.

По-рано международната рейтингова агенция Moody's понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия до Ba1 от Baa3 с негативна перспектива. По този начин рейтингът на страната спадна до ниво "боклук".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
fallback