fallback

Атина връща на работа около 4000 държавни служители

Законопроектът е далеч от неолибералната логика, това е първият знак за реформа със социален характер, твърди гръцки зам. министър

10:48 | 06.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият парламент прие късно във вторник закон, чиято цел е да "коригира несправедливостта" в държавните служби и да върне на работа около 4000 държавни служители, съкратени по време на прилагането на политиката на строги икономии, която бе наложена от международните кредитори на страната през последните години, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Законопроектът за "демократизиране на администрацията, борба срещу бюрокрацията и коригиране на несправедливостта", бе гласуван от 157 депутати от правителствената коалиция на СИРИЗА и малката националистическа партия "Независими гърци". В залата присъстваха 254 депутати.

"Законопроектът е далеч от неолибералната логика, това е първият знак за реформа със социален характер", подчерта заместник министърът на административната реформа Георгиос Катругалос.

Законът предвижда да бъдат върнати на работа общински  полицаи, училищни охранители, служители в администрацията и  преподаватели, които бяха временно отстранени от работа и след  това съкратени.

Документът предвижда освен това да бъдат назначени 6000  души, спечелили конкурси за държавна работа, но засегнати от "замразяването на назначенията в държавната сфера" при  драстичните мерки за ограничаване на държавните разходи. Междувременно Гърция обвини кредиторите си за липсата на напредък в преговорите. Надеждите, че в продължаващите преговори е отбелязван напредък, се уталожиха във вторник, след като Атина посочи, че различията между Международния валутен фонд и Европейската комисия спъват прогреса.

Представител на правителството посочи различията между кредиторите след съобщение в британската преса, според което МВФ иска облекчаване на гръцкия дълг. Източникът подчерта, че „сериозните разногласия и контрастиращи мнения между МВФ и ЕК създават препятствия и огромни рискове в преговорите“, пише Kathemerini.

T.нар. „червени линии“, установени от МВФ и ЕК, си противоречат, смята източникът. Фондът поддържа строга позиция по отношение на пенсиите и реформите в трудовия сектор, а ЕК е по-твърда по темата за целите за първичен бюджетен излишък за Гърция. 

Повече за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
fallback