fallback

Гърция иска да плати дълговете си, но се нуждае спешно от помощ

Правителството е готово да приеме всички изисквани от кредиторите реформи, но отхвърля исканията за нови икономии, посочва Янис Варуфакис

21:48 | 25.05.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция иска да погаси задълженията си, но се нуждае спешно от помощ, за да направи това, пише Ройтерс. За това предупреждава правителството на страната, след като няколко народни представители заявиха, че Атина няма пари, за да погаси транша си към Международния валутен фонд (МВФ), чийто падеж настъпва през следващата седмица.

Гърция разполага с парите, нужни за плащането на месечните заплати и пенсии тази седмица, разкри говорителят на правителството Габриел Сакеларидис по време на пресконференция.

Но той не коментира директно предстоящото плащане към МВФ на стойност 300 млн. евро на 5 юни, заявявайки отново, че правителството носи отговорност за погасяването на всички свои задължения.

„Базирайки се на ликвидните проблеми, които имаме, наложително за нас и за еврозоната е да бъде постигната сделка, колкото се може по-рано“, каза Сакеларидис. „До степента, в която сме в състояние да изплащаме задълженията си, ще ги плащаме. Отговорност на правителството е да бъде в позиция да плаща всичките тези дългове.“

Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис пише за сайта Project-syndicate.org, че гръцкото правителство е готово да приеме всички изисквани от кредиторите реформи, но отхвърля исканията за нови икономии, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Той уверява, че „правителството много иска да приложи план, включващ всички икономически реформи, за които настояват европейските експерти“. Варуфакис подчертава, че от идването си на власт през януари управляващите се опитват „да заемат единна позиция за запазване на подкрепата на обществото за създаването на здравословна програма за икономически реформи“.

Но списъкът с представители на властта, сред които и вътрешният министър, открито заявяват, че Атина не разполага с достатъчно средства, за да се разплати с МВФ, и ще даде приоритет на парите за държавните служители и пенсионерите.

„Нямаме парите. Няма да платим. Толкова е просто“, коментира пред Greek TV в понеделник заместник-външният министър на страната Никос Хоунтис.

Поставяйки управляващите под допълнително напрежение, Дора Бакояни от опозицията каза, че страната рискува налагането на капиталов контрол, за да бъде обуздан отливът на депозити от банковата система, ако следващата седмица не бъде постигната сделка.

Говорителят на правителството Сакеларидис отхвърли подобни „мрачни сценарии“ и добави, че „просто няма шанс“ за налагането на капиталови ограничения. Освен това той отхвърли спекулациите, че правителството ще опита да погаси всички свои задължения към МВФ наведнъж.

Сакеларидис е оптимистично настроен относно постигането на сделка с кредиторите в началото на юни и поясни, че споразумение относно въпросите по увеличаването на данък добавена стойност, реформите в пенсионната система и на трудовия пазар, както и намаляването на целта за първичния бюджетен излишък тепърва трябва да бъде сключено.

Сакеларидис отхвърли твърденията, че правителството възнамерява да удължи спасителната програма, която изтича през юни, и като цяло разсея съмненията, че подобна идея е била предлагана на управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 09.09.22 г.
fallback