fallback

ЕЦБ отново увеличи помощта за гръцките банки

Увеличението е от 2,3 млрд. евро - най-високото от февруари насам

11:25 | 11.06.15 г. 10
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) отново увеличи размера на парите, които гръцките банки могат да заемат по линия на Програмата за спешна ликвидност ELA, твърдят Ройтерс и Bloomberg. Така финансовата институция удължава живота на гръцките трезори на фона на обтегнатите преговори между Атина и нейните кредитори.

EЦБ увеличи тавана за спешната помощ с още 2,3 млрд. евро. Според двете агенции това е най-високото увеличение от февруари насам. Така общата сума нарасна до 83 млрд. евро. От февруари насам спешното финансиране за гръцките банки, известно със съкращението ELA (от Emergency Liquidity Assistance), се оценява на седмична база от централната банка във Франкфурт. 

Седмичните вливания на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Bank of Greece и ЕЦБ да реагират в случай на спешност. Междувременно ЕЦБ вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежите пари на банката във Франкфурт бе отрязан. В края на май за първи път таванът остана непроменен, като според банкер от ЕЦБ и представител на гръцкото правителство заради ликвидните условия не е било нужно финансовата институция да повишава финансирането. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
fallback