IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънското правителство оцеля след вота на недоверие

Хиляди румънци протестираха с искане за оставката на Виктор Понта, докато в парламента се водеха дебатите по вота

16:22 | 12.06.15 г.
<p>
	Премиерът на Румъния Виктор Понта на излизане от антикорупционната агенция, която започна разследване срещу него през миналата седмица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Румъния Виктор Понта на излизане от антикорупционната агенция, която започна разследване срещу него през миналата седмица. Снимка: Ройтерс

Правителството на румънския премиер Виктор Понта очаквано оцеля след днешния вот на недоверие, което осигурява на Понта политически имунитет в криминалното разследване срещу него, съобщава Ройтерс.

Докато се водеха дебатите по вота в парламента, хиляди румънци излязоха на протест с настояване премиерът да си подаде оставката.

Припомняме, че миналата седмица Агенцията за борба с корупцията в Румъния обяви, че е започнала наказателно производство срещу Виктор Понта, което в по-голямата си част се отнася до времето, в което той е работил като адвокат. Той е заподозрян в различни престъпления, включително фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци.

Разследването срещу Понта влезе в серията арести на висши държавни чиновници в Румъния като част от борбата с корупцията в северната ни съседка.

Днешният вот на недоверие се очертаваше като първият голям политически тест за Виктор Понта след поражението, което той претърпя на президентските избори. Той обаче преодоля вота с комфортно мнозинство, като получи подкрепата и на няколко от по-малките партии съюзници.

По-рано тази седмица пък парламентът блокира разследването срещу Понта за конфликт на интереси, като си навлече критиките на партньорите на Букурещ от Брюксел.

Премиерът на Румъния отрича обвиненията. След вота той коментира, че „има правителсвто, има мнозинство, да се захващаме на работа“ и се възползва да обяви, че този или следващия месец ще бъдат подновени преговорите с Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ) по предпазното споразумение. По време на разговорите ще се обсъждат планираните от правителсвото намаления на данъците, за които МВФ вече изрази опасения, че ще нарушат изпълнението на фискалните цели.

Лидерът на опозицията в Румъния Ваясиле Блага коментира след вота, че страната е в криза, защото доверието в премиера е разбито на пух и прах.

Румъния се разглежда като една от най-корумпираните държави в ЕС и съдебната ѝ система е под специален мониторинг от страна на Брюксел. Същевременно обаче дейността на антикорупционната агенция печели все повече точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още