fallback

Спасение в последната минута?

Гърция е предложила рязко вдигане на данъците и мерки за общо 7,9 млрд. евро

08:20 | 23.06.15 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Последното предложение на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите, което е с обем от 12 страници, предвижда фискални мерки в размер на почти 8 млрд. евро. По-голямата част от тях се предвижда да дойдат от повишени данъци и вноски за социални осигуровки. Това беше и най-слабото звено в новите идеи на премиера Алексис Ципрас, тъй като според кредиторите рязкото вдигане на данъците рискува окончателно да задуши икономиката, да задълбочи рецесията, да намали приходите и да предизвика нужда от нови мерки за съкращаване на държавни разходи и търсене на външна помощ, разказва Kathmerini.

Мерките са за  общо 7,9 млрд. евро, като от тях в понеделник сутрин Гърция е предложила на партньорите си от ЕС, ЕЦБ и МВФ общо 7,3 млрд. евро (или 93% от целия пакет) да дойдат от по-високи данъци, включително еднократно облагане на по-големите компании.

Brussels correspondent @Elbarbie has page from Greece's proposals showing planned fiscal measures via @kathimerini_gr pic.twitter.com/c2v6gXRE64

— Kathimerini English (@ekathimerini) June 22, 2015

Гърция не отстъпва от позицията си за три различни ставки по ДДС и предлага най-ниската (6%) да бъде за лекарства, книги и билетите за театри, средната (13%) да е за храните (предимно пресните), електричеството, нощувките в хотелите и хранителните услуги, а най-високата (23%) да е за всички останали стоки и услуги. Така се предвижда събирането на допълнителни 1,36 млрд. евро годишно. Но понеже приемливата за кредиторите цел е по-висока (1.8 млрд. евро), правителството обмисля да вдигне ДДС за хранителните услуги с 10 пункта до 23% и да премахне привилегията на егейските острови за 30% отстъпка от нивата на ДДС. Гръцките предложения гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2 процента съответно за 2015 и 2016 година. Въведени са поправки в размера на "данък солидарност", за да се стоварва тежко бреме върху хората с ниски доходи и пенсионерите, предава и БТА. Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2  процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента. Атина предлага от 2016 г. да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29  процента, да се създаде специален фонд в размер на 12 процента от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро, да се  увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра), да се въведе данък върху телевизионната реклама, да се въведе данък за електронните игри, да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.

 

В новите предложение се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране (без ущърб за придобитите права). Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
fallback