fallback

S&P предупреди, че може да понижи рейтингите на България и още 4 страни в региона

Агенцията се опасява от пренасяне на гръцките проблеми в банковите системи на съседните страни

18:08 | 24.06.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор

Рейтинговата агенция Standard and Poor's предупреди в сряда, че може да понижи кредитните рейтинги на България, Македония, Албания, Румъния и Сърбия, ако проблемите от Гърция се пренесат и в техните банкови системи, предаде Ройтерс.

Гръцките банки притежават „системно важни“ банки в тези югоизточни европейски държави и опасенията са, че ако Атина бъде принудена да напусне еврозоната, кредитните й институции ще фалират, оказвайки ефект на доминото върху дъщерните им дружества.

Ако правителствата на различните държави след това трябва да ги спасяват, това ще засегне държавните финанси и перспективите за ръст в по-дългосрочен план, тъй като банките ще ограничат кредитирането в опитите си да останат стабилни.

„Не изключваме възможността за държавна подкрепа (за банките)“, посочват от S&P. „Ако подобна подкрепа отслаби значително държавните фискални и дългови показатели, това може да окаже негативно влияние върху нашите рейтинги на държавите.“

Според S&P банките могат да изтеглят от филиалите си най-добрите им активи в стремежа си да оцелеят и усилията на централната банка да предотврати това може да не успеят да спрат масовото теглене на депозити.

Гръцката Alpha Bank има най-голямо географско покритие в региона с подразделения в Румъния, България, Сърбия, Албания и Македония. Eurobank Ergasias и Piraeus Bank присъстват в Румъния и България, а първата и в Сърбия.

Към момента S&P дава на България рейтинг BB+ със стабилна перспектива, на Румъния - BBB- стабилна, Македония BB- стабилна, Албания B положителна и Сърбия BB- с отрицателна перспектива.

Компанията изчислява, че пазарните дялове на дъщерните дружества на гръцките банки варират от около 15% в Румъния и Сърбия до над 20% в България и Македония.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
fallback