fallback

Ципрас: Кредиторите са злонамерени, изнудването трябва да спре

Премиерът призова гърците да гласуват с "не" на референдума

17:54 | 01.07.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение към нацията, че референдумът в неделя ще се състои.

В началото на словото си той изказа благодарност към нацията. "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни". Същевременно Ципрас призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение, предава Bloomberg. 

"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности". 

#ΟΧΙ / NO does not mean breaking w/Europe, but returning to the Europe of values. #ΟΧΙ / NO means: strong pressure. #Greece #dimopsifisma

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) July 1, 2015

„Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя  няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. "Който твърди противното, лъже". За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". По думите му именно кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“. По думите му това е „неприемливо за една еврозона на солидарността и взаимното уважение".

В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото  правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

"Уверявам ви, че тази ситуация е временна", твърди премиерът. Същевременно той гарантира и демократично решение, но същевременно предупреди, че Гърция трябва да каже "не на рецептите, които разбиват Европа, за да получим по-добро предложение за споразумение". 

Очаквайте подробности!

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
fallback