fallback

Спасителният фонд на еврозоната може да поиска от Гърция да се издължи незабавно

Неплащането към МВФ Фондът счита за дефолт и “по някои от заемите, които той е отпуснал”, посочва се в съобщение на институцията

20:05 | 01.07.15 г. 13

Европейският фонд за финансова стабилност, който предостави заеми за 131 млрд. евро на Гърция, може да поиска от Гърция да се издължи незабавно, заедно с лихвите. Това става ясно от комюнике на спасителния фонд на еврозоната, цитирано от Франс прес, предава БТА.

Фондът ще трябва официално да информира финансовите министри на държавите от еврозоната, че Атина не е погасила дължимия транш към Международния валутен фонд (МВФ). Фондът ще представи и три варианта за действие, тъй като според него неплащането означава дефолт и “по някои от заемите, които той е отпуснал”, посочва се в съобщението

Първият вариант е да се поиска от Гърция да се издължи незабавно с лихвите. Сумата е такава, че Гърция без съмнение няма да може да плати.

Вторият вариант е фондът да се откаже от заемите си, а третият – да се отложат действията на спасителния фонд на еврозоната срещу Гърция за по-късно.

Европейската комисия (ЕК) обсъди тези три варианта и реши да препоръча на държавите членки да не предприемат незабавни действия, а да изчакат изхода от преговорите с Атина, обясни днес заместник-председателят на Комисията, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис. 

Финансовите министри от еврозоната отново провеждат телеконферентно заседание, за да разгледат искането на Атина за нова финансова двугодишна помощ за близо 30 млрд. евро,  припомня АФП. 

МВФ ще се произнесе през идните седмици по депозираната във вторник молба на Гърция за избягване на неплатежоспособност. Следващото плащане, което Атина трябва да направи към Фонда, е в средата на юли, уточни АФП.

Новините около кризата в Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
fallback